Mladi za zdravlje: vršnjačka podrška u brizi za mentalno zdravlju

Na Danu akcije 8. studenog nakon dvosatne rasprave, Vijeće učenika i učenica odabralo je ideju „Mladi za zdravlje“ kao pobjedničku.  Tako su Lucija, Kali, Petra, Petar i Josip iz pobjedničke grupe odlučili potaknuti djecu i mlade da pobijede strah od traženja pomoći u zaštiti mentalnog zdravlja.

Njihove aktivnosti obuhvatile su sedamdesetak djece i mladih, a u provedbi su im pomogle i stručne suradnice škola, psihologinja Patrizia Mohović (OŠ Kozala), Orjana Marušić Štimac (OŠ Nikola Tesla Rijeka), Jelena Vukobratović (Prirodoslovna i grafička škola Rijeka), Dijana Malinić Mihelić (Tehnička škola Rijeka) i Rajna Sušanj (Privatna srednja škola Andrije Ljudevita Adamića).

Vršnjačka podrška i suradnja sa stručnim osobama

Kako bi potakli djecu i mlade da se obrate za pomoć članovi i članice pobjedničke grupe odlučili su postaviti kutije kao simbolična mjesta prikupljanja pitanja, poruka i problema na način koji jamči veću anonimnost. Pitanja su se prikupljala kroz početak prosinca, a zatim su članovi i članice pobjedničke grupe organizirali radionice gdje su se postavljena pitanja tematizirala.

U želji za neposrednim kontaktom i vršnjačkom podrškom, članovi i članice pobjedničke grupe sami su odgovarali i razgovarali s djecom o postavljenim pitanjima. U Osnovnoj školi Kozala 14. prosinca Josip i Petra uhvatili su se u koštac s pitanjima o tome kako odabrati buduće zanimanje, zašto u školi ne učimo što je PDV i kako prići simpatiji.

os kozala1

Dan kasnije, 15. prosinca, U Osnovnoj školi Nikole Tesle u Rijeci Kali i Lucija razgovarale su s osmašima/cama o tome kako zavoljeti školu i smanjiti pritisak oko ocjena i odabira srednje. Ipak, najviše pitanja imale su o tome kako naći dobrog dečka i kako s roditeljima razgovarati o osjetljivim temama.

os ntesla 2

Članovi i članice pobjedničke grupe pažnju su poklonili i svojim vršnjacima i vršnjakinjama u srednjim školama, za što su odlučili u pomoć pozvati jake stručne snage iz Udruge Terra i Udruga Uzor. Petar i Lucija pridružili su se provedbi 19. prosinca i na početku svake radionice objasnili svrhu svog projekta i naglasili važnost traženja pomoći u rješavanju raznih situacija.

U Privatnoj srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića Nikola iz Terre pred desetak učenika i učenica potrudio se odgovoriti na svu širinu i dubinu postavljenih pitanja: od toga postoji li uopće ljubav, pa sve do toga kako prepoznati granicu tuge i depresije te što učiniti kao osoba koja se tako osjeća, ili pomoći bližnjima.

adamić

U Tehničkoj školi Rijeka za dvadesetak učenika Maša iz UZOR-a otvorila je raspravu o stereotipima i mitovima o mentalnom zdravlju. U ugodnoj raspravi dečki su pokazali veliku otvorenost, iskrenost, znatiželju i stav o tome da mentalno zdravlje nije tema koje se treba sramiti.

tšr

„Akcija za 5!“ odvila se u sklopu projekta „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“ provodi Udruga „Delta“ u partnerstvu s Gradom Rijekom, Gradom Opatijom i Gradom Križevcima. Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca.