Projekt "Akcija za 5!" na temu „Razvoj vještina mladih“ održat će se 11. studenog 2016.g.

Projekt „Akcija za 5!“ nastao kao unaprjeđenje projekta „Dan akcije“, održat će se 11. studenog 2015., od 9 do 18 sati. Tema projekta u kojem će aktivno sudjelovati 70 učenika iz 13 srednjih škola u Rijeci je „Razvoj vještina mladih“,. Projekt provodi Udruga Delta u suradnji sa Gradom Rijekom uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.

Projekt Mislim globalno, djelujem lokalno, koji je za riječke srednjoškolce posljednjih deset godina uspješno izvodila Udruga Delta, u suradnji s Gradom Rijekom, i ove će godine, 11. studenog, imati svoje centralno događanje - Dan akcije, a povodom okrugle obljetnice, projekt i Dan akcije preimenovani su i objedinjeni zajedničkim nazivom Akcija za 5!.
U projektu pod imenom „Akcija za 5!“, aktivno sudjeluje 70 učenika koji dolaze iz 13 srednjih škola u Rijeci. Projekt provodi Udruga Delta u suradnji sa Gradom Rijekom uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Cilj projekta je pružiti mogućnost mladim srednjoškolcima da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini te da se na taj način poveća razina aktivnog sudjelovanja mladih u svojoj lokalnoj zajednici; informirati riječke srednjoškolce o radu gradske uprave, te ih potaknuti na promišljanje o projektnim idejama u okviru određene teme.

Učenici će biti podijeljeni u manje grupe, svaka grupa će izrađivati projekte na zadanu temi, a u poslijepodnevnim satima će prezentirati javno svoje ideje i voditi debatu kako bi među sobom odabrali najbolji projekt. Sudjelujući u projektu učenici će moći razvijati prezentacijske vještine, komunikacijske vještine, timski rad i vještine aktivnog participiranja u društvu.

Udruga Delta je ove godine ostvarila suradnju s Filozofskim fakultetom tako da će studenti s Odsjeka za pedagogiju imati ulogu koordinatora tijekom akcije te im pružati podršku za vrijeme pisanja njihovih prijedloga. Naglasak na razvoj vještina mladih jer je to aktualna tema tzv. strukturiranog dijaloga u području mladih, koja se provodi na europskoj razini. Pobjednički projekt Akcije za 5 realizirati će se u razdoblju od tri mjeseca. Za tu realizaciju Grad Rijeka osigurava financijska sredstva. Do sada više od 600 srednjoškolaca sudjelovalo u projektu.

Akcija za 5! provodi se u Gradu Rijeci od 2006. Godine. Predmetni projekt je Grad Rijeka odmah prepoznao kao značajan u segmentu mladih i za mlade te je Udruzi DELTA pružio financijsku i tehničku podršku u provedbi istog.
Naime kroz ovaj projekt mladi imaju priliku razvijati niz vještina potrebnih za osmišljavanje i provedbu projekta (pisanje projekta, planiranje proračuna projekta, prezentacijske vještine, vještine lobiranja u odlučivanja o najboljem projektu itd.).
Također uz prije navedene  vještine, mladi imaju priliku upoznati se s radom gradske uprave odnosno jedinice lokalne samouprave te na koji način mogu doprinijeti razvoju lokalne zajednice u kojoj žive i utjecati na ostvarivanje pozitivnih promjena u istoj.
Ove godine Projekt se pod nazivom Akacija za 5!  provodi 10 godinu za redom što i na taj način potvrđuje održivost i značaj ovog projekta u Gradu Rijeci.
Tijekom posljednjih 9 godina veliki broj mladih srednjoškolaca (742) uz mentore volontere (80) su sudjelovali u ovom projektu te osmišljavali projekte u okviru niza tema kao što su: Volonterstvo, Mladi pomažu starijima, Kreativno provođenje slobodnog vremena, Društveno (socijalno) poduzetništvo, Identitet mladih, Osmislimo novi proizvod/uslugu u turističkoj ponudi Grada Rijeke, Društvene inovacije itd.
Ove godine tema provedbe Projekta Akcija za 5! je Razvoj vještina mladih“ te i ove godine Grad Rijeka očekuje pozitivne rezultate u kontekstu izbora najboljeg projekta grupe srednjoškolaca kao i provedbe istog uz financijsku i tehničku podršku Grada Rijeke. Ovogodišnja tema, „Razvoj vještina mladih“, uklapa se u širi europski tematski koncept kojim će se mladi Europe u 2016. godini baviti kroz tzv. strukturirani dijalog.