Najava javne tribine „Problemi srednjoškolske prehrane“

Inicijativa mladih „Želimo zdravu hranu“ uz podršku udruge Delta organizira javnu tribinu na temu „Problemi srednjoškolske prehrane“.

Javna tribina održat će se u ponedjeljak 31. ožujka 2014. godine od 14 do 17 sati u hotelu „Continental“, Šetalište Andrije Kačića - Miošića 1, 51000 Rijeka ( sala za sastanke na 5. katu ).

Tribina se održava s ciljem poticanja rasprave o problemima srednjoškolske prehrane. Mladi su svjesni da ne mogu utjecati na dio uzroka problema, npr. na prostorne uvjete srednjih škola, međutim smatraju važnim da se pokrenula rasprava o navedenoj problematici kako bi zajednički s ključnim dionicima počeli razmišljati o mogućnostima koje postoje za rješavanje (barem dijela) problema. Kako bi omogućili trajno uključivanje svih društvenih aktera u rješavanje problema mladih, grupa potiče osnivanje zagovaračke platforme.

Zašto je srednjoškolska prehrana problem:

•   Srednjoškolci su jedina skupina u odgojno – obrazovnom sustavu koja nema organiziranu prehranu (vrtići i osnovne škole imaju kuhinje dok studenti imaju menze).
  •   U nedostatku organizirane prehrane srednjoškolci se hrane isključivo pekarskim proizvodima i brzom hranom – takva ishrana nije adekvatna za adolscente i njihov razvoj.
  •   Srednjoškolci nemaju zdrave prehrambrene navike i često preskaču obroke.

Provoditelji projekta je grupa mladih Grada Rijeke koja se sastoji većinom od učenika srednjih škola koji organiziraju okrugli stol, javnu tribinu, izrađuju web stranicu i tiskaju letke i informativne brošure.

Projekt je financiran od strane Europske komisije kroz program Mladi na dijelu.